fejléckép

JKA

JKA Szakmai felépítés - Kvalifikációs rendszer

SZAKMAI FELÉPÍTÉS

A Japán Karate Szövetség szakmai irányítását a JKA Shihankai vezeti. Tagjai a világ 8. Danos JKA mesterei, ill. a beválasztott 7. danos mesterek.
A JKA főinstruktora SUGIURA Motokuni sensei (9.Dan), akit 1992-ben választottak meg erre a feladatra, egészségi okokból 2009-ben kénytelen volt befejezni aktív munkáját.
2010 áprilisától UEKI Masaaki sensei a JKA új főinstruktora (Shūseki Shihan). A szakmai munka irányítását, szervezését a JKA Headquarters (Tokió) vezeti. A szervezési munka, és bizonyos szintig a szakmai munka irányítása a kontinentális szervezetek feladata. Az európai szervezetet (JKA WF/Europe) – jelenleg Hideo Ochi, Jörgen Bura és Sergio Gneo vezetik.
A japán JKA instruktorok képzése (Kenshusei program) továbbra is a JKA Központban van. A korábbi 2, ill. 3 éves képzés - mely mindennapos edzéseket és elméleti képzést jelent – jelenleg már a JKA új, 4 emeletes Központi Dojó-jában folyik.
A JKA WF megszervezésével egy időben elindították az egész világon egységes szabályok alapján működő ’Kvalifikációs’ képzést. Ennek keretében folyik az egész világon a 4 fokozatú (D-C-B-A) instruktori, vizsgáztatói és bírói képzés. Az egyes fokozatok egymásra épülnek, megszerzésük csak az előírt sorrendben történhet.


MINOSÍTÉSI (KVALIFIKÁCIÓS) RENDSZER
Három területen lehet minõsítést, fokozatoz szerezni:
•Instruktori
•Bírói
•Vizsgáztatói.
Valamennyi terület négy fokozatra van osztva: D-C-B-A. Elsõ alkalommal instruktori és bírói vizsgát lehet csak tenni, míg az elsõ(D) vizsgáztatói fokozat megszerzésére csupán az instruktori D és a bírói D fokozat birtokában lehet vállalkozni. Az egyes fokozatokra a kivárási idõ letelte után lehet csak jelentkezni, a D és A fokozatok között az övfokozat megkötés is jelentõsen szigorodik (4.dantól 7.danig). A D és C fokozatokra a JKA WF területi szervezetei által szervezett tanfolyamon lehet vizsgát tenni, így bztosítva van, hogy az adott világrész különbözõ országaiból jelentkezõk együtt méretnek meg. A tanfolyam elméleti és gyakorlati képzésbõl, valamint gyakorlati vizsgából áll. Egy részletes teszt kitöltése után kerülhet sor a gyakorlati vizsgára. A B és A fokozatot mind a három területen a JKA Headquarters által Japánban szervezett vizsgáján lehet megszerezni. Mint látható, a megfelelõen szigorú, elvárásaiban és megmérettetésében olyan követelményt állítottak fel, mely hosszabb távon az általános tudásszint, színvonal emelkedésével jár. Már a D és C fokozatú vizsgákon is legalább három A fokozatú vizsgáztatóból álló vizsgabizottság elõtt kell vizsgázni, melybõl minimum egy főnek a JKA Headquarters képviselõjének kell lennie.

Sikeres regisztráció

A jelszavadat e-mailben kapod meg,
kérlek ellenőrizd a postaládádat!
Az e-mail címedet már korábban regisztráltuk!

Az új jelszavadat e-mailben kapod meg,
kérlek ellenőrizd a postaládádat!
Próbáld később

5 percen belül egy IP címről csak egy regisztrációt fogadunk el. Kérlek próbáld újra később!
Próbáld később

5 percen belül egy IP címről csak egy regisztrációt fogadunk el. Kérlek próbáld újra később!
Hibás ellenőrző kód

Hibás ellenőrző kódot adtál meg, az űrlap elküldése nem sikerült.
Üres e-mail cím...

Kérlek add meg az e-mail címedet,
és próbálkozz újra!
Hibás adatok

Kérlek add meg a helyes e-mail címet
és jelszót, majd próbálkozz újra!
Hibás e-mail cím

A megadott email címmel
nincs regisztrált felhasználónk.
Sikeres módosítás

A személyes adataidat sikeresen módosítottad,
az új adatokat elmentettük.
Hibás e-mail cím

A megadott e-mail cím már foglalt.
Kérlek adj meg egy másik e-mail címet!
Hibás e-mail cím

A megadott e-mail cím formátuma hibás,
kérlek javítsd ki!
Valamit elfelejtettél?

A regisztráció feltétele, hogy elolvasod és elfogadod
az ÁSZF-et és az Adatkezelési Tájékoztatót.

Fel↑